Νάνα αγελάδα Πρεσπών

Πρόγραμμα διάσωσης και διαφύλαξης της Νάνας αγελάδας, μιας αυτόχθονης φυλής της Πρέσπας

Η Πρέσπα φιλοξενεί έναν αυτόχθονο, χαρακτηριστικό τύπο της Βραχυκερατικής φυλής βραχύσωμων (νάνων) βοοειδών. Ο ξεχωριστός αυτός τύπος έχει προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου στις ιδιαίτερες συνθήκες των καιρικών συνθηκών και του εδάφους της περιοχής Τα ζώα είναι μικρόσωμα, με καφέ-μαύρο δέρμα και έχουν μακριά και στενή μύτη με χαρακτηριστικό λευκό δακτύλιο γύρω από αυτή. Οι μικρόσωμες αγελάδες της Πρέσπας χαρακτηρίζονται για την μακροβιότητα τους καθώς είναι ανθεκτικές σε ασθένειες ενώ έχουν μειωμένες διατροφικές απαιτήσεις.

Από το 1992, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) καταβάλλει προσπάθειες για την ταυτοποίηση και τη διατήρηση της φυλής, η οποία απειλείται με εξαφάνιση. Το 2011, η ΕΠΠ άρχισε να συνεργάζεται με το ελβετικό Ίδρυμα Safeguard for Agricultural Varieties in Europe (SAVE), με στόχο τη διάσωση της Νάνας αγελάδας στην περιοχή της Πρέσπας. Το Ίδρυμα SAVE υποστήριξε οικονομικά την αγορά ζώων της φυλής, ενώ η ΕΠΠ ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση του έργου, την υποστήριξη των κτηνοτρόφων στις αγοραπωλησίες των ζώων, καθώς και την επίβλεψη σωστής τήρησης των πιστοποιητικών γενεαλογίας των βοοειδών.

Η προσπάθεια διάσωσης της φυλής υποστηρίζεται επίσης από το Ελληνικό Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Νέας Μεσημβρίας, το οποίο έχει επιφορτιστεί από την πολιτεία με την ευθύνη για τη γενετική βελτίωση και διάσωση αυτόχθονων και σπάνιων φυλών οικόσιτων ζώων. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να διασωθούν τα εναπομείναντα καθαρόαιμα ζώα από τις ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις με ζώα εισαγόμενων φυλών, αλλά και να αυξηθεί ο αριθμός και το μέγεθος των κοπαδιών, ώστε να εξασφαλιστεί ένας βιώσιμος συνολικά πληθυσμός της φυλής στη λεκάνη της Πρέσπας.

Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών δημιουργήθηκαν τρία νέα κοπάδια-πυρήνες σε Ελλάδα και Αλβανία, αυξάνοντας τον αριθμό των καθαρόαιμων ζώων σε σχεδόν 80. Αν και το κοπάδι-πυρήνας της φυλής στην Αλβανία δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον, στην Ελλάδα σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση κατά ένα κοπάδι, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Νάνας αγελάδας να αριθμεί πλέον τρία συνολικά κοπάδια.

Διάρκεια

1991 έως σήμερα

Δωρητές

Εταίροι

AlbaGene

Sun of Liqenas

Category
Είδη, Τοπική Κοινωνία
Tags
Dwarf Cattle