Εργαζόμαστε για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πρέσπας. Βασική μας στόχευση αποτελεί η προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας και του τοπίου της, μέσω της δημιουργικής σύμπραξης με τους ανθρώπους που ζουν εδώ.

Με γνώμονα την επιστημονική γνώση και βασιζόμενοι στην πολυετή εμπειρία μας στην προστασία της περιοχής επιδιώκουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του σύγχρονου τρόπου ζωής στο φυσικό περιβάλλον της Πρέσπας. Παράλληλα, σταθερή μας προτεραιότητα παραμένει η εξασφάλιση βιώσιμων διαδικασιών οικοδόμησης ενός μέλλοντος που θα αποδειχθεί ευνοϊκό για τις επόμενες γενιές.

Η δράση μας έχει έντονο διασυνοριακό χαρακτήρα. Για μας, η περιοχή της Πρέσπας αποτελεί έναν ενιαίο τόπο, που τον χαρακτηρίζει φυσικός και πολιτιστικός πλούτος μοναδικής αξίας. Η παγκόσμια ακτινοβολία αυτού του πλούτου καθιστά τις λίμνες προορισμό και πόλο έλξης για ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους όσους φτάνουν ως εδώ εκφράζοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση της μοναδικής κληρονομιάς των Πρεσπών. Καλλιεργούμε συνειδητά τη συνεργασία μας με την τοπική κοινότητα, σχηματίζοντας ένα ισχυρό, κοινό μέτωπο, ικανό να αντιμετωπίζει τις αναδυόμενες προκλήσεις μέσω της συνεργασίας και της αλληλοϋποστήριξης. Αρωγοί στις προσπάθειές μας στέκονται οι πολυάριθμοι ακαδημαϊκοί, θεσμικοί και επιστημονικοί μας εταίροι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και αρκετές ΜΚΟ.

Διαμοιρασμός & συμμετοχικότητα

Αναπτύσσουμε και υλοποιούμε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές των τοπικών και διασυνοριακών σχολείων, καθώς και για μαθητές σχολείων από όλη τη χώρα. Στην Ελληνική Πρέσπα σήμερα λειτουργούν ένα δημοτικό, ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο, με περίπου 160 μαθητές συνολικά. Η ΕΠΠ διοργανώνει, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες των διαφόρων ηλικιακών ομάδων. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια του έτους, οι μαθητές κατακτούν μια βαθύτερη κατανόηση του επιλεγμένου θέματος μέσω συνδυαστικών εκπαιδευτικών δράσεων στην τάξη και στο πεδίο, ώστε να βιώσουν τη φύση από πρώτο χέρι.

Ομοίως, οργανώνουμε εξειδικευμένες περιβαλλοντικές εκπαιδευτικές δράσεις σε ειδικές περιστάσεις και με αφορμή τον εορτασμό παγκόσμιων ημερών, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πουλιών ή η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με τα θέματα να διαφέρουν ανάλογα με την εποχή και την περίσταση. Απώτερος στόχος των δράσεων αυτών είναι τα παιδιά όχι μόνο να κατανοήσουν τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της Πρέσπας, αλλά και να αποκτήσουν μία ευρύτερη περιβαλλοντική συνείδηση.

Αναγνωρίζοντας ότι η προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής απαιτεί τη συνεργασία και τη συμμετοχή των τριών κρατών που μοιράζονται τη λεκάνη (Αλβανία, Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία), η ΕΠΠ εστιάζει στον σχεδιασμό ενεργειών οι οποίες στοχεύουν στο να κατανοήσουν τα παιδιά σε όλη τη διασυνοριακή επικράτεια τα κοινά σημεία που τους ενώνουν με τις γείτονες χώρες και να εμπεδώσουν τη διασυνοριακή διάσταση αυτής της σχέσης.

Επιθυμούμε να προσεγγίσουμε ουσιαστικά, και να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους να συμμετάσχουν ενεργά στον αγώνα για θετική περιβαλλοντική αλλαγή, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τις δικές μας. Προωθούμε την ιδέα ότι άνθρωπος και η φύση μπορούν, και ζουν μαζί, ότι και οι δύο μπορούν να ευδοκιμήσουν· αρκεί να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία.

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το επιστημονικό έργο που επιτελούμε, προσιτό σε όλους και να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση. Με το ίδιο σκεπτικό, εργαζόμαστε άκοπα για να εισάγουμε τη φύση και το περιβάλλον στον δημόσιο διάλογο. Για μας, το να επηρεάσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις κυβερνήσεις για την καλύτερη προστασία της κοινής μας φυσικής κληρονομιάς έχει την έννοια του κατεπείγοντος: διακυβεύονται τόσο η ευημερία της φύσης, όσο και των ανθρώπων- και μας είναι αδύνατο να τις διαχωρίσουμε.

Μοιραζόμαστε το έργο μας και τα νέα μας για την Πρέσπα και την άγρια φύση της με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Διαδικτυακά και μη· μέσω της ιστοσελίδας μας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων διαδικτυακών ειδησεογραφικών καναλιών, μέσω τοπικών δημόσιων συναντήσεων και έντυπων εκδόσεων- ακόμη και σε μια φιλική συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο, πίνοντας έναν καφέ στα γραφεία μας στην Πρέσπα.

Όπου κι αν βρίσκεστε και όποιο κι αν είναι το επίπεδο του ενδιαφέροντός σας, είστε κυριολεκτικά ένα κλικ μακριά μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ή να εγγραφείτε στη λίστα αλληλογραφίας μας. Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε μας: εγγυόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σας κρατάμε ενήμερους και σε διαρκή επαφή με την Πρέσπα!

Μια από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στον κατάλογο των εργαλείων διασύνδεσής μας με την κοινότητα είναι μια νέα, ψηφιακή πλατφόρμα για την περιοχή της Πρέσπας.

Η ερευνητική ομάδα μας για την προστασία και διατήρηση της φύσης συνεργάζεται τακτικά με προπτυχιακούς, απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές από πανεπιστήμια σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Η συνεργασία αυτή μπορεί να αφορά ερευνητική δραστηριότητα με βάση την Πρέσπα, την ανάλυση δεδομένων που έχουν παραχθεί στα πλαίσια προγραμμάτων της ΕΠΠ, ή τη συμμετοχή σε προγράμματα του οργανισμού αναλαμβάνοντας κάποια θέση πρακτικής άσκησης. Επιδιώκοντας να ενθαρρύνουμε και να εδραιώσουμε την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης και πρακτικής μεταξύ των πολιτών, έχουμε αναπτύξει μια εφαρμογή για να διευκολύνουμε τη μεταφόρτωση δεδομένων που έχει συλλέξει το κοινό για τα φυτικά είδη της Πρέσπας. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους προσθήκες σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων για τη χλωρίδα των Πρεσπών και να υποστηρίξουν έτσι ενεργά την αποτελεσματική προστασία, αποκατάσταση και διαχείριση των φυτών και των οικοσυστημάτων της περιοχής.

Η ΕΠΠ έχει φιλοξενήσει εθελοντές στα πλαίσια πολλών δράσεών της. Μεταξύ αυτών μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά μια σειρά προγραμμάτων πρακτικής άσκησης από την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, εθελοντικές έρευνες θηλαστικών με χρήση κάμερας ανίχνευσης κίνησης, καθώς και τη συμμετοχή σε τακτικές δράσεις καθαρισμού κατά μήκος της όχθης της Μεγάλης Πρέσπας ή των ρεμάτων και του ποταμού της περιοχής. Παράλειψη θα αποτελούσε να μην αναφερθούμε σε ένα συναρπαστικό, νέο πιλοτικό πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου εθελοντές  συνεργάζονται και με τους τρεις εταίρους του δικτύου PrespaNet, συμμετέχοντας σε έργα που λαμβάνουν χώρα σε κάθε μία από τις χώρες που μοιράζονται τις λίμνες των Πρεσπών.

Οι διάφορες εθελοντικές δραστηριότητές μας έχουν ως στόχο να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό και την ενέργεια όσων θέλουν να υποστηρίξουν τη βιοποικιλότητα και τα τοπία της Πρέσπας, καθώς και να δώσουν ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, δυσεύρετης σε όσους σκέφτονται να σταδιοδρομήσουν στον τομέα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος, το πρωτοποριακό έργο PoliPrespa της ΕΠΠ, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε πληθώρα συμμετοχικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών τομέων της περιοχής, λειτούργησε ευεργετικά με δύο τρόπους.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου αφενός σχηματίστηκε μία Ομάδα Τοπικής Δράσης που στοχεύει να αποτελέσει σημείο συνάντησης για την κοινότητα και να πυροδοτήσει μελλοντικές πρωτοβουλίες, αφετέρου δημιουργήθηκε μια καινοτόμος ψηφιακή πλατφόρμα η οποία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως εργαλείο για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της τοπικής συνδιοίκησης, καθώς και ως πύλη πληροφοριών για την περιοχή της Πρέσπας, ενθαρρύνοντας την άμεση συμβολή των κατοίκων και των επισκεπτών.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετάσχετε στο έργο της ΕΠΠ, να μάθετε περισσότερα για τις Πρέσπες ή να συμβάλλετε στην προσπάθεια προστασίας και διατήρησης της υπέροχης φύσης, της βιοποικιλότητας και των τοπίων των Πρεσπών. Όποιο και αν είναι το επίπεδο του ενδιαφέροντος ή της ικανότητάς σας, μπορείτε να μάθετε περισσότερα από τα κανάλια μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δημοσιεύουμε τακτικά ενημερώσεις και προσκλήσεις για συμμετοχή σε δράσεις. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε την εγγραφή σας παρακάτω ώστε να λαμβάνετε  αλληλογραφία με τα νέα της ΕΠΠ ή ενδιαφέρουσες ενημερώσεις.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) έχει συχνά αναλάβει την πρωτοβουλία σχηματισμού δικτύων και συμμετέχει ενεργά σε τέτοια, ιδιαίτερα σε όσα εστιάζουν στους υγροτόπους, τις προστατευόμενες περιοχές και τη βιοποικιλότητα.

Οι πελεκάνοι είναι το εμβληματικό σύμβολο των Πρεσπών και η διατήρησή τους βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας. Εξού και το δίκτυο Pelican Network που δημιουργήσαμε πριν από μια δεκαετία, το οποίο συνδέει επιστήμονες, επιτηρητές και διαχειριστές προστατευόμενων περιοχών που εργάζονται για αυτά τα υπέροχα πουλιά σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Το συγκεκριμένο δίκτυο εξασφαλίζει, πέρα από την εποικοδομητική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με αυτούς τους ιπτάμενους ταξιδευτές μεγάλων αποστάσεων, υποστήριξη για τη διαχείριση προκλήσεων όπως η καταστροφική επιδημία της γρίπης των πτηνών που έπληξε την Πρέσπα το 2022. Χάρη στο Δίκτυο ήμασταν σε θέση να μοιραστούμε όσα συνέβαιναν και να αποκτήσουμε, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, εικόνα για τα γεγονότα σε άλλους υγροτόπους που αποικίζονται από αργυροπελεκάνους. Σε μια ταχέως εξελισσόμενη κρίση αυτού του είδους οι πόροι και η υποστήριξη μπορεί να αποδειχθούν κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας.

Η ΕΠΠ ανήκει επίσης στα μέλη της Μεσογειακής Συμμαχίας για τους Υγροτόπους (Mediterranean Alliance for Wetlands), η οποία συγκεντρώνει ανθρώπους που εργάζονται για λογαριασμό των υγροτόπων σε όλη τη Μεσόγειο, ώστε να προασπιστούν από κοινού τα ευεργετήματα που προσφέρουν, αλλά και την ανάγκη προστασίας τους από τις αναδυόμενες απειλές. Σκοπός μας να ενώσουμε τη φωνή μας με εκείνες όσων αγωνίζονται για την προστασία της φύσης. Πρόθεσή μας, να αναδείξουμε τη σημασία αλλά και τις προκλήσεις της περιοχής των  Πρεσπών. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης (European Green Belt), ενός εξαιρετικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών που εκτείνονται κατά μήκος του πρώην Σιδηρού Παραπετάσματος (Iron Curtain). Συνυπάρχοντας με αντίστοιχους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται από τη Φινλανδία μέχρι τα Βαλκάνια, εργαζόμαστε για να τοποθετήσουμε την Πρέσπα σταθερά στο χάρτη ώστε να γίνει γνωστή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.