Διακυβέρνηση

Η Κλαίρη Παπάζογλου, είναι σύμβουλος σε περιβαλλοντικά θέματα, και εργάζεται κυρίως για τη Σύμβαση για τα Μεταναστευτικά Είδη των Ηνωμένων Εθνών. Από το 1998 έως το 2016 εργάστηκε για το BirdLife International, σε διάφορες διευθυντικές θέσεις σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα και την Κύπρο, και σε διεθνές επίπεδο από το 2000 μέχρι το 2009 στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του BirdLife International στις Βρυξέλλες. Είναι ορνιθολόγος με σημαντική επιστημονική εμπειρία, αλλά και ειδική σε θέματα πολιτικής, έχοντας εργαστεί στην πολιτική για τη φύση της ΕΕ αλλά και σε πολιτικές που επηρεάζουν τη φύση από το 1998. Υπηρετεί επίσης στο Συμβούλιο του Ιδρύματος Tour du Valat στη Γαλλία, και στο Συμβούλιο δύο ακόμα ΜΚΟ στην Κύπρο. Εκτός από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει ασχοληθεί εκτενώς με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ στην Κύπρο και την Ευρώπη γενικότερα. Έχει πτυχίο Βιολογίας και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κλαίρη Παπάζογλου

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) - Πρόεδρος της ΕΠΠ

Δημήτρης Καραβέλλας

WWF Ελλάς

Ο Δημήτρης Καραβέλλας έχει εργαστεί από διάφορες θέσεις και ρόλους στο WWF για σχεδόν 30 χρόνια. Έχει ασχοληθεί με βασικά ζητήματα πολιτικής που συνδέονται με τους φυσικούς πόρους, τη διατήρηση και προστασία απειλούμενων ειδών και σημαντικών οικοτόπων, την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, ενώ διετέλεσε μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF. Πρόσφατα ανέλαβε και πρόεδρος του ιδρύματος Prespa Ohrid Nature Trust, που στηρίζει δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών και Ωχρίδας. Είναι επίσης μέλος του SDSN Leadership Council of Greece. Είναι κάτοχος BSc. στη Θαλάσσια Βιολογία από το Queen Mary University of London, και MSc. στη Βιολογία και Διαχείριση της Αλιείας από το Bangor University. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την υποβρύχια φωτογραφία και με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, νιώθει στο στοιχείο του στα νερά του Αιγαίου.

Ο Αλέξης Κατσαρός είναι πολιτικός επιστήμονας που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως διευθυντής έργων στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αειφόρου ανάπτυξης. Μεγαλώνοντας και εκπαιδευόμενος μεταξύ δύο χωρών, ο Αλέξης εκτέθηκε σε διαφορετικές κουλτούρες και πρακτικές που του δίδαξαν την βαθιά εκτίμηση για τη διαφορετικότητα σε όλες της τις μορφές. Από τις πρώτες επαγγελματικές του μέρες, ο Αλέξης έβρισκε έμπνευση στην εργασία με – και για – τις τοπικές κοινότητες. Από το 2022, είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο – MedINA. Το MedINA είναι ένας οργανισμός του οποίου η αποστολή είναι να βελτιώσει την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων διατηρώντας και προστατεύοντας τους φυσικούς τους πόρους και προωθώντας την πολιτιστική τους κληρονομιά. Στο MedINA, ηγείται μιας ομάδας επιστημόνων που συνδυάζουν τις γνώσεις τους, τη δημιουργικότητά τους και το πάθος τους για να αναπτύξουν και να παραδώσουν καινοτόμες λύσεις ως απάντηση σε πιεστικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

Αλέξης Κατσαρός

Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)

Αλέξανδρος Καραμανλίδης

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Α. Καραμανλίδης είναι βιολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία και διατήρηση ειδών άγριας ζωής που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα τελευταία 25 χρόνια η καριέρα του έχει εστιάσει στη μελέτη και την προστασία, τόσο των μεγάλων χερσαίων σαρκοφάγων και οπληφόρων στην Ευρώπη, όσο και της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας. Οι προσπάθειες έρευνας, προστασίας και διατήρησης του Δρ. Καραμανλίδη έχουν υποστηριχθεί μέσω επιχορηγήσεων από την ‘International Bear Association’, την ‘National Geographic Society’ και την ‘U.S. Marine Mammal Commission’, ενώ το έργο του έχει προβληθεί από το ‘BBC Earth’ και το ‘New Scientist’. Ο Δρ. Καραμανλίδης είναι μέλος στις Ομάδες Ειδικών της IUCN για τα πτερυγιόποδα, τη βίδρα, την καφέ αρκούδα και ζητήματα σύγκρουσης ανθρώπου-αρκούδας. Το 2017 ο Δρ Καραμανλίδης έλαβε το βραβείο ‘Conservation Merit Prize’ της ‘Society for Marine Mammalogy’ και το 2018 επιλέχθηκε ως εξερευνητής του National Geographic. Σήμερα είναι ο Γενικός Διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης “ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ”.

Η Ήβη Νανοπούλου εντάχθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες (TPA) μετά τις σπουδές της στο Παρίσι, έγινε συνέταιρος το 1987 και διευθύνουσα συνεταίρος το 1999. Το TPA τοποθετεί το τοπίο και το περιβάλλον στο επίκεντρο της προσέγγισής του, και η Ήβη διαχειρίζεται το γραφείο με δέσμευση στον κοινωνικό του ρόλο, προωθώντας ταυτόχρονα την αειφόρο ανάπτυξη που προστατεύει και αναδεικνύει τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο κάθε τόπου. Πιστεύει ότι η δύναμη του γραφείου προέρχεται από τη διεπιστημονική προσέγγιση, την αναζήτηση της καινοτομίας και τον επαγγελματικό πολιτισμό. Υπό την ηγεσία της, το TPA έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες του στην τοπιοτεχνία και τον αστικό σχεδιασμό – αναλαμβάνοντας περίπλοκα, εμβληματικά διεθνή έργα, όπως το Έργο Ανάπλασης Αθηνών στο Φάληρο, το Ολυμπιακό Κέντρο Tae Kwon Do, το Πάρκο Βασιλιά Αμπντουλάχ ΙΙ στο Αμμάν της Ιορδανίας, το Πολιτιστικό Πάρκο «Έλληνες και Θάλασσα» στην Αθήνα (1ο βραβείο), τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Ωδείου Αθηνών, τα ξενοδοχεία Αμφιτρύων και Παλάτι του Ναυπλίου στην ιστορική πόλη και το κάστρο του Ναυπλίου, στην Ελλάδα. Η Ηβη συμμετέχει, με τον Θύμιο Παπαγιάννη, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΠΠ, ως εκπρόσωπος των Φίλων της Πρέσπας από το 2021.

Ήβη Νανοπούλου

Φίλοι της Πρέσπας

Ευτυχία Αλεξανδρίδου

Η Ευτυχία Αλεξανδρίδου είναι Χημικός Μηχανικός (ΑΠΘ) με μεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση ποιότητας. Εργάστηκε ως διευθύντρια παραγωγής σε βιομηχανικές μονάδες. Από το 1992 εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, όπου κατέχει τη θέση της Διευθύντριας στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και στο Εργαστήριο Ποιότητας Νερού του ιδρύματος. Είναι επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΕΚΒΥ. Έχει πολυετή εμπειρία στην επίβλεψη και καθοδήγηση της υλοποίησης έργων που αποσκοπούν στη διατήρηση και παρακολούθηση της φύσης.

Η Νίκη Καρδακάρη είναι επί του παρόντος η πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας/BirdLife Ελλάς και είναι μέλος του διοικητικού της συμβουλίου από το 2011. Είναι επαγγελματίας στη διατήρηση και διαχείριση της φύσης και της άγριας ζωής, με εκτενή εμπειρία στις πολιτικές και νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της φύσης και έχει συμμετάσχει σε εργασίες που αφορούν την ίδρυση, ζωνοποίηση και διαχείριση των περιοχών NATURA 2000. Ως πεδινή ορνιθολόγος έχει συμμετάσχει εκτενώς στον χαρακτηρισμό των ΣΠΙ (Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά) και στην εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πουλιά της ΕΕ 79/409/ΕΟΚ. Έχει επίσης συμμετάσχει σε έργα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης (ICZM), με δράσεις διατήρησης και αποκατάστασης υπέρ των προστατευόμενων οικοτόπων και της άγριας ζωής. Το έργο της περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ζητημάτων χωροταξικού σχεδιασμού, αειφόρου τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών. Ζει στο Αίγιο, στη βόρεια Πελοπόννησο, είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

Νίκη Καρδακάρη

Γιάννης Μιχαήλ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛ.ΕΤ)

Ο Γιάννης Μιχαήλ κατέχει πτυχίο στην Αρχιτεκτονική Μηχανική από το Πολυτεχνείο του Μονάχου, διδακτορικό στην Πολεοδομία από το Πολυτεχνείο του Άαχεν και απέκτησε δύο υποτροφίες στην πολεοδομία από την Γαλλική Κυβέρνηση. Εργάστηκε για το Υπουργείο Πολεοδομίας στο Αμβούργο για πέντε χρόνια, ως διευθυντής στις θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας Ακινήτων για 24 χρόνια, ήταν Ιδρυτικός Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, 1998-2003, και επικεφαλής του Κύκλου Ποιότητας Ζωής. Έχει δημοσιευσεί πολλές φορές σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά βιβλία και περιοδικά, δημοσιεύοντας επίσης τακτικά άρθρα σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, καθώς και σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων. Ήταν Αντιπρόεδρος της ISOCARP (Χάγη, 1975-78), Διευθυντής του Προγράμματος Εργασίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Χώρων της UIA (Παρίσι, από το 1977) και Γενικός Γραμματέας της (1997-2004), Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας (από το 2004), Αξιωματικός του Τάγματος του Φοίνικα (Γαλλία, 1985), αντεπιστέλλον μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Αστικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού (Γερμανία, 1986), Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κηφισιάς, Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ – Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2008-2014) και Αντιπρόεδρος της από το 2014 και έπειτα.

Ο Raphaël Billé κατέχει διδακτορικό τίτλο στη διαχείριση περιβάλλοντος και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στις περιφερειακές σπουδές και την οικονομία. Είναι Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Tour du Valat για τη διατήρηση των μεσογειακών υγροτόπων. Πριν από αυτό, 25 χρόνια ποικίλης διεθνούς εμπειρίας στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας τον οδήγησαν, ειδικότερα, στην Κοινότητα του Ειρηνικού, όπου ηγήθηκε του έργου RESCCUE για την υλοποίηση λύσεων προσαρμογής βασισμένων στη φύση στις χώρες και τα εδάφη των νησιών του Ειρηνικού από το 2014 έως το 2019. Από το 2006 έως το 2013, ίδρυσε και ηγήθηκε των προγραμμάτων Βιοποικιλότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στο IDDRI, το Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις.

Raphaël Billé

Tour du Valat

Simon Langvad Græsbøll Iversen

Simon Langvad Græsbøll Iversen  

Κλαίρη Παπάζογλου

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) - Πρόεδρος της ΕΠΠ

Η Κλαίρη Παπάζογλου, είναι σύμβουλος σε περιβαλλοντικά θέματα, και εργάζεται κυρίως για τη Σύμβαση για τα Μεταναστευτικά Είδη των Ηνωμένων Εθνών. Από το 1998 έως το 2016 εργάστηκε για το BirdLife International, σε διάφορες διευθυντικές θέσεις σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα και την Κύπρο, και σε διεθνές επίπεδο από το 2000 μέχρι το 2009 στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του BirdLife International στις Βρυξέλλες. Είναι ορνιθολόγος με σημαντική επιστημονική εμπειρία, αλλά και ειδική σε θέματα πολιτικής, έχοντας εργαστεί στην πολιτική για τη φύση της ΕΕ αλλά και σε πολιτικές που επηρεάζουν τη φύση από το 1998. Υπηρετεί επίσης στο Συμβούλιο του Ιδρύματος Tour du Valat στη Γαλλία, και στο Συμβούλιο δύο ακόμα ΜΚΟ στην Κύπρο. Εκτός από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, έχει ασχοληθεί εκτενώς με το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ στην Κύπρο και την Ευρώπη γενικότερα. Έχει πτυχίο Βιολογίας και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημήτρης Καραβέλλας

WWF Ελλάς

Ο Δημήτρης Καραβέλλας έχει εργαστεί από διάφορες θέσεις και ρόλους στο WWF για σχεδόν 30 χρόνια. Έχει ασχοληθεί με βασικά ζητήματα πολιτικής που συνδέονται με τους φυσικούς πόρους, τη διατήρηση και προστασία απειλούμενων ειδών και σημαντικών οικοτόπων, την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, ενώ διετέλεσε μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF. Πρόσφατα ανέλαβε και πρόεδρος του ιδρύματος Prespa Ohrid Nature Trust, που στηρίζει δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών και Ωχρίδας. Είναι επίσης μέλος του SDSN Leadership Council of Greece. Είναι κάτοχος BSc. στη Θαλάσσια Βιολογία από το Queen Mary University of London, και MSc. στη Βιολογία και Διαχείριση της Αλιείας από το Bangor University. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την υποβρύχια φωτογραφία και με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα, νιώθει στο στοιχείο του στα νερά του Αιγαίου.

Αλέξης Κατσαρός

Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)

Ο Αλέξης Κατσαρός είναι πολιτικός επιστήμονας που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως διευθυντής έργων στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αειφόρου ανάπτυξης. Μεγαλώνοντας και εκπαιδευόμενος μεταξύ δύο χωρών, ο Αλέξης εκτέθηκε σε διαφορετικές κουλτούρες και πρακτικές που του δίδαξαν την βαθιά εκτίμηση για τη διαφορετικότητα σε όλες της τις μορφές. Από τις πρώτες επαγγελματικές του μέρες, ο Αλέξης έβρισκε έμπνευση στην εργασία με – και για – τις τοπικές κοινότητες. Από το 2022, είναι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο – MedINA. Το MedINA είναι ένας οργανισμός του οποίου η αποστολή είναι να βελτιώσει την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων διατηρώντας και προστατεύοντας τους φυσικούς τους πόρους και προωθώντας την πολιτιστική τους κληρονομιά. Στο MedINA, ηγείται μιας ομάδας επιστημόνων που συνδυάζουν τις γνώσεις τους, τη δημιουργικότητά τους και το πάθος τους για να αναπτύξουν και να παραδώσουν καινοτόμες λύσεις ως απάντηση σε πιεστικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.

Αλέξανδρος Καραμανλίδης

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ο Δρ. Αλέξανδρος Α. Καραμανλίδης είναι βιολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία και διατήρηση ειδών άγριας ζωής που απειλούνται με εξαφάνιση. Τα τελευταία 25 χρόνια η καριέρα του έχει εστιάσει στη μελέτη και την προστασία, τόσο των μεγάλων χερσαίων σαρκοφάγων και οπληφόρων στην Ευρώπη, όσο και της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας. Οι προσπάθειες έρευνας, προστασίας και διατήρησης του Δρ. Καραμανλίδη έχουν υποστηριχθεί μέσω επιχορηγήσεων από την ‘International Bear Association’, την ‘National Geographic Society’ και την ‘U.S. Marine Mammal Commission’, ενώ το έργο του έχει προβληθεί από το ‘BBC Earth’ και το ‘New Scientist’. Ο Δρ. Καραμανλίδης είναι μέλος στις Ομάδες Ειδικών της IUCN για τα πτερυγιόποδα, τη βίδρα, την καφέ αρκούδα και ζητήματα σύγκρουσης ανθρώπου-αρκούδας. Το 2017 ο Δρ Καραμανλίδης έλαβε το βραβείο ‘Conservation Merit Prize’ της ‘Society for Marine Mammalogy’ και το 2018 επιλέχθηκε ως εξερευνητής του National Geographic. Σήμερα είναι ο Γενικός Διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης “ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ”.

Ήβη Νανοπούλου

Φίλοι της Πρέσπας

Η Ήβη Νανοπούλου εντάχθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες (TPA) μετά τις σπουδές της στο Παρίσι, έγινε συνέταιρος το 1987 και διευθύνουσα συνεταίρος το 1999. Το TPA τοποθετεί το τοπίο και το περιβάλλον στο επίκεντρο της προσέγγισής του, και η Εύη διαχειρίζεται το γραφείο με δέσμευση στον κοινωνικό του ρόλο, προωθώντας ταυτόχρονα την αειφόρο ανάπτυξη που προστατεύει και αναδεικνύει τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο κάθε τόπου. Πιστεύει ότι η δύναμη του γραφείου προέρχεται από τη διεπιστημονική προσέγγιση, την αναζήτηση της καινοτομίας και τον επαγγελματικό πολιτισμό. Υπό την ηγεσία της, το TPA έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες του στην τοπιοτεχνία και τον αστικό σχεδιασμό – αναλαμβάνοντας περίπλοκα, εμβληματικά διεθνή έργα, όπως το Έργο Ανάπλασης Αθηνών στο Φάληρο, το Ολυμπιακό Κέντρο Tae Kwon Do, το Πάρκο Βασιλιά Αμπντουλάχ ΙΙ στο Αμμάν της Ιορδανίας, το Πολιτιστικό Πάρκο «Έλληνες και Θάλασσα» στην Αθήνα (1ο βραβείο), τις πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Ωδείου Αθηνών, τα ξενοδοχεία Αμφιτρύων και Παλάτι του Ναυπλίου στην ιστορική πόλη και το κάστρο του Ναυπλίου, στην Ελλάδα. Η Ήβη συμμετέχει, με τον Θύμιο Παπαγιάννη, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΠΠ, ως εκπρόσωπος των Φίλων της Πρέσπας από το 2021.

Ευτυχία Αλεξανδρίδου

Η Ευτυχία Αλεξανδρίδου είναι Χημικός Μηχανικός (ΑΠΘ) με μεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση ποιότητας. Εργάστηκε ως διευθύντρια παραγωγής σε βιομηχανικές μονάδες. Από το 1992 εργάζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, όπου κατέχει τη θέση της Διευθύντριας στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και στο Εργαστήριο Ποιότητας Νερού του ιδρύματος. Είναι επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΕΚΒΥ. Έχει πολυετή εμπειρία στην επίβλεψη και καθοδήγηση της υλοποίησης έργων που αποσκοπούν στη διατήρηση και παρακολούθηση της φύσης.

Νίκη Καρδακάρη

Η Νίκη Καρδακάρη είναι επί του παρόντος η πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας/BirdLife Ελλάς και είναι μέλος του διοικητικού της συμβουλίου από το 2011. Είναι επαγγελματίας στη διατήρηση και διαχείριση της φύσης και της άγριας ζωής, με εκτενή εμπειρία στις πολιτικές και νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διατήρηση της φύσης και έχει συμμετάσχει σε εργασίες που αφορούν την ίδρυση, ζωνοποίηση και διαχείριση των περιοχών NATURA 2000. Ως πεδινή ορνιθολόγος έχει συμμετάσχει εκτενώς στον χαρακτηρισμό των ΣΠΙ (Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά) και στην εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πουλιά της ΕΕ 79/409/ΕΟΚ. Έχει επίσης συμμετάσχει σε έργα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης (ICZM), με δράσεις διατήρησης και αποκατάστασης υπέρ των προστατευόμενων οικοτόπων και της άγριας ζωής. Το έργο της περιλαμβάνει την αντιμετώπιση ζητημάτων χωροταξικού σχεδιασμού, αειφόρου τουρισμού και διαχείρισης επισκεπτών. Ζει στο Αίγιο, στη βόρεια Πελοπόννησο, είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

Γιάννης Μιχαήλ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛ.ΕΤ)

Ο Γιάννης Μιχαήλ κατέχει πτυχίο στην Αρχιτεκτονική Μηχανική από το Πολυτεχνείο του Μονάχου, διδακτορικό στην Πολεοδομία από το Πολυτεχνείο του Άαχεν και απέκτησε δύο υποτροφίες στην πολεοδομία από την Γαλλική Κυβέρνηση. Εργάστηκε για το Υπουργείο Πολεοδομίας στο Αμβούργο για πέντε χρόνια, ως διευθυντής στις θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας Ακινήτων για 24 χρόνια, ήταν Ιδρυτικός Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, 1998-2003, και επικεφαλής του Κύκλου Ποιότητας Ζωής. Έχει δημοσιευσεί πολλές φορές σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά βιβλία και περιοδικά, δημοσιεύοντας επίσης τακτικά άρθρα σε ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες, καθώς και σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων. Ήταν Αντιπρόεδρος της ISOCARP (Χάγη, 1975-78), Διευθυντής του Προγράμματος Εργασίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Χώρων της UIA (Παρίσι, από το 1977) και Γενικός Γραμματέας της (1997-2004), Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας (από το 2004), Αξιωματικός του Τάγματος του Φοίνικα (Γαλλία, 1985), αντεπιστέλλον μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Αστικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού (Γερμανία, 1986), Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κηφισιάς, Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ – Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2008-2014) και Αντιπρόεδρος της από το 2014 και έπειτα.

Raphaël Billé

Tour du Valat

Ο Raphaël Billé κατέχει διδακτορικό τίτλο στη διαχείριση περιβάλλοντος και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στις περιφερειακές σπουδές και την οικονομία. Είναι Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Tour du Valat για τη διατήρηση των μεσογειακών υγροτόπων. Πριν από αυτό, 25 χρόνια ποικίλης διεθνούς εμπειρίας στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας τον οδήγησαν, ειδικότερα, στην Κοινότητα του Ειρηνικού, όπου ηγήθηκε του έργου RESCCUE για την υλοποίηση λύσεων προσαρμογής βασισμένων στη φύση στις χώρες και τα εδάφη των νησιών του Ειρηνικού από το 2014 έως το 2019. Από το 2006 έως το 2013, ίδρυσε και ηγήθηκε των προγραμμάτων Βιοποικιλότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή στο IDDRI, το Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις.

Simon Langvad Græsbøll Iversen

Simon Langvad Græsbøll Iversen