Η ομάδα της ΕΠΠ

Η Μυρσίνη ζει στην Πρέσπα από το 1988. Συμμετείχε στην ίδρυση των Εθνικών Πάρκων της Πρέσπας, της Πίνδου και του Ολύμπου, ως σύμβουλος σε θέματα βιολογίας και ορνιθολογίας των περιοχών αυτών. Ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της ΕΠΠ από την ίδρυσή της το 1991, μέχρι και σήμερα. Το 2001 παρέλαβε με τον Γιώργο Κατσαδωράκη το βραβείο Goldman, για τη συνεισφορά της στην προστασία της Πρέσπας. Επίσης το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο «Βύρων Αντύπας», ως αναγνώριση του έργου της στη Πρέσπα.

m.malakou@spp.gr

Mυρσίνη Μαλακού, Γενική Διευθύντρια
Mυρσίνη Μαλακού, Γενική Διευθύντρια
Γιώργος Κατσαδωράκης, Επιστημονικός σύμβουλος
Γιώργος Κατσαδωράκης, Επιστημονικός σύμβουλος

Ο Γιώργος είναι βιολόγος και διδάκτορας οικολογίας με ειδίκευση στην ορνιθολογία. Από το 1985 εργάζεται για θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης οικοσυστημάτων: διαχείριση, απογραφή και επιστημονική παρακολούθηση υγρότοπων, προστατευόμενων περιοχών και σπονδυλοζώων, κυρίως πτηνών. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και από το 1997 ως το 2018 ήταν επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς. Έχει συγγράψει 11 βιβλία, εκ των οποίων τρία για την Πρέσπα, περισσότερες από 80 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει συνεπιμεληθεί τρία επιστημονικά βιβλία πολλών συγγραφέων. Από το 2010 είναι πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών για τους Πελεκάνους της IUCN -SSC (International Union for the Conservation of Nature – Species Survival Commission) και WI (Wetlands International). Το 2001 ήταν αποδέκτης του βραβείου Goldman, μαζί με την Μυρσίνη Μαλακού, για τη συνεισφορά του στην προστασία και διατήρηση της Πρέσπας.

catsadorakis@spp.gr

Η Ειρήνη γνώρισε την Πρέσπα το 1996, μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος του WWF Ελλάς. Έχει σπουδάσει βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sussex του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής (Πανεπιστήμιο του Reading). Εργάζεται στην ΕΠΠ από το 2003 και έχει λάβει μέρος σε πολλά προγράμματα της οργάνωσης με έμφαση στην έρευνα και παρακολούθηση, τη διαχείριση υγροτόπων και την αποκατάσταση ενδιαιτημάτων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Έχει συντονίσει προγράμματα LIFE για τη διατήρηση των δασών αρκεύθων και για τη διαχείριση του υγροτόπου. Πλέον συνεργάζεται με το τμήμα πολιτικής και υποστηρίζει τη διασυνοριακή συνεργασία μέσω των προγραμμάτων του δικτύου PrespaNet.

i.koutseri@spp.gr

Ειρήνη Κουτσερή, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας
Ειρήνη Κουτσερή, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας
Όλγα Αλεξάνδρου, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας
Όλγα Αλεξάνδρου, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας

Η Όλγα μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και έκανε σπουδές Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές της στην άγρια πανίδα και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα, μελετώντας σημαντικά είδη πουλιών του Δάσους της Δαδιάς. Έχει συνεργαστεί με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και με περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Από το 2012 ζει στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών και είναι συνεργάτης της ΕΠΠ. Στα βασικά αντικείμενα της απασχόλησής της περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και η έρευνα των σπάνιων υδρόβιων πουλιών των λιμνών των Πρεσπών, η δικτύωση με φορείς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για θέματα που αφορούν τους πελεκάνους και η συμμετοχή της σε δράσεις της ΕΠΠ που σχετίζονται με τη διαχείριση και την προστασία του υγροτόπου.

o.alexandrou@spp.gr

Η Κική κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και εξειδικεύεται στη μελέτη της οικολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών. Έχει εργαστεί στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, όπου συμμετείχε σε μελέτες για τον Μαυροπετρίτη, αλλά και σε ερευνητικά έργα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Επιπλέον, διαθέτει άδεια δακτυλιώτριας από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών. Έγινε μέλος της ομάδας της ΕΠΠ από το 2023 υποστηρίζοντας τη μελέτη για σημαντικά είδη πουλιών των λιμνών των Πρεσπών και συμμετέχοντας σε δράσεις διαχείρισης και προστασίας του Εθνικού Πάρκου.

k.bairaktaridou@spp.gr

Κική Μπαϊρακταρίδου, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας
Xάρης Νικολάου, Υπεύθυνος Πεδίου για το Τμήμα Διατήρησης
Xάρης Νικολάου, Υπεύθυνος Πεδίου για το Τμήμα Διατήρησης

Ο Χάρης εργάζεται στην ΕΠΠ από την ίδρυσή της το 1991, αρχικά ως μέλος της ομάδας έρευνας και παρακολούθησης. Έκτοτε συμμετέχει στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση όλων των δραστηριοτήτων πεδίου που σχετίζονται με σημαντικούς βιότοπους ή σημαντικά είδη όπως πελεκάνοι και άλλα υδρόβια πτηνά. Το γεγονός ότι κατάγεται από την Πρέσπα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συλλογή στοιχείων για τη γεφύρωση της οικολογικής γνώσης και παράδοσης με τη σύγχρονη επιστήμη. Συμμετέχει επίσης στην αποκατάσταση και λειτουργία παραδοσιακών υποδομών όπως ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού.

h.nikolaou@spp.gr

Ο Λάζαρος εργάζεται στην ΕΠΠ από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της. Είχε ενεργό ρόλο στο κέντρο πληροφόρησης της Εταιρίας και υλοποιούσε ξεναγήσεις τουριστών στην περιοχή. Ο Λάζαρος σήμερα συμμετέχει σε όλες τις δράσεις πεδίου για τη διατήρηση και προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για την καθημερινή επιτήρηση των περιουσιακών στοιχείων και υποδομών της ΕΠΠ.

l.nikolaou@spp.gr

Λάζαρος Νικολάου, Υπεύθυνος Πεδίου για το Τμήμα Διατήρησης
Λάζαρος Νικολάου, Υπεύθυνος Πεδίου για το Τμήμα Διατήρησης
Φωτεινή Παπανούση, Υπεύθυνη GIS και Βάσεων Δεδομένων
Φωτεινή Παπανούση, Υπεύθυνη GIS και Βάσεων Δεδομένων

Η Φωτεινή σπούδασε Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) Πολιτικού Μηχανικού στην κατεύθυνση Υδατικών Πόρων και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών. Για παραπάνω από 16 χρόνια εργάζεται  με κύριο αντικείμενο την εκπόνηση Τοπογραφικών και Περιβαλλοντικών Μελετών και με κύριους τομείς εξειδίκευσης τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, τη Διαχείριση, Επεξεργασία και Χαρτογραφική Απόδοση Γεωγραφικής Πληροφορίας, τη Χωρική Ανάλυση, την Ψηφιακή Σχεδίαση, το Σχεδιασμό και Ανάπτυξη Βάσεων Δεδομένων. Από το 2019 συνεργάζεται με την ΕΠΠ ως Υπεύθυνη GIS και Βάσεων Δεδομένων.

f.papanousi@spp.gr

Η Ανδρονίκη σπούδασε πολιτικός μηχανικός και πλέον βρίσκεται στο τελευταίο έτος του μεταπτυχιακού της στην Υδραυλική και Περιβαλλοντική Μηχανική για Βιώσιμες Υποδομές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με ειδίκευση στη ρύπανση εσωτερικών και παράκτιων υδάτων. Έχει εργαστεί στο εργαστήριο περιβαλλοντικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με συμμετοχή σε δράσεις εργαστηρίου και πεδίου. Εργάζεται για την ΕΠΠ από το 2022.

a.tourlouki@spp.gr

Ανδρονίκη Τουρλούκη, Συντονίστρια Προγράμματος “Prespa’s Green & Blue Life Lines” &
Ανδρονίκη Τουρλούκη, Συντονίστρια Προγράμματος “Prespa’s Green & Blue Life Lines” &
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Συνεργάτης προγράμματος ‘Prespa’s Green and Blue LifeLines’
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Συνεργάτης προγράμματος ‘Prespa’s Green and Blue LifeLines’

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και ζει στην Πρέσπα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Κέρκυρα και ο τίτλος της πτυχιακής του ήταν: Θνησιμότητα στην Περιοχή των Πρεσπών, 1930 -2010. Οι πρώτες ασχολίες του Κωνσταντίνου στην ΕΠΠ περιλάμβαναν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στον Παραδοσιακό νερόμυλο του Αγίου Γερμανού (2018-2021), την κατηγοριοποίηση μέρος από το αρχειακό υλικό του Luc Hoffmann, και την αναζήτηση αρχειακού ψηφιοποιημένου υλικού που αφορά τη Πρέσπα. Αυτή τη περίοδο παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος. Από τον Οκτώβριο του 2022 έχει αναλάβει να αποτυπώσει την κοινωνική αντίληψη των ποταμών και του παρόχθιου δάσους της Πρέσπας.

k.papadopoulos@spp.gr

Η Βιβή είναι νομικός, ειδικευμένη στο διεθνές δίκαιο περιβάλλοντος, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου [LLM, PhD (Lond)]. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμονας του διεθνούς, ενωσιακού και ελληνικού δικαίου περιβάλλοντος σε διάφορα προγράμματα και μελέτες και έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αυτούς τους κλάδους. Ζει στην Πρέσπα με την οικογένειά της από το 2005, ενώ εργάζεται για την ΕΠΠ από το 2000, αρχικά συντονίζοντας τις διασυνοριακές δράσεις της Εταιρίας και για τελευταία δέκα και πλέον χρόνια τις εθνικές και διεθνείς δράσεις πολιτικής.

v.roumeliotou@spp.gr

Βιβή Ρουμελιώτου, Υπεύθυνη Δράσεων Πολιτικής
Βιβή Ρουμελιώτου, Υπεύθυνη Δράσεων Πολιτικής
Julia Henderson, Συντονίστρια Στρατηγικής Συνεργασίας
Julia Henderson, Συντονίστρια Στρατηγικής Συνεργασίας

Η Τζούλια άφησε το Λονδίνο με τον σύντροφό της και εγκαταστάθηκε στην Πρέσπα το 2000. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση  Περιβάλλοντος και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS). Εργάζεται στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2012 ως βοηθός της Μυρσίνης Μαλακού, παρέχοντας διαχειριστική υποστήριξη στα έργα της Εταιρίας. Η Τζούλια πλέον εργάζεται υποστηρίζοντας στη διασφάλιση στρατηγικών συνεργασιών για την Εταιρία, με δωρητές και μέλη, καθώς και μέσω συνεργιών και δικτύων, όπως το PrespaNet.

j.henderson@spp.gr

Η Ζένια σπούδασε Δημοσιογραφία & Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στην τηλεόραση για 16 χρόνια ως δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια και διευθύντρια παραγωγής. Ζει μόνιμα στην Πρέσπα από το 2015. Το διάστημα 2018-2022 εργάστηκε στην ΕΠΠ ως συντονίστρια κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων του προγράμματος Poliprespa, το οποίο υλοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

zenia@spp.gr

Ζένια Αναστασιάδου, Συντονίστρια Προγράμματος Poliprespa
Ζένια Αναστασιάδου, Συντονίστρια Προγράμματος Poliprespa
Δημήτρης Παπαγεωργίου, Υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνίας
Δημήτρης Παπαγεωργίου, Υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνίας

Ο Δημήτρης μεγάλωσε στα Ιωάννινα, αποφοίτησε από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (BSc-MSc) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με σπουδές στη Βιολογική Γεωργία, την Αγρο-οικολογία και τα Διατροφικά Συστήματα (MSc) στα Πανεπιστήμια Hohenheim (Στουτγάρδη) και BOKU (Βιέννη), όπου εξειδικεύτηκε στην Εθνοβοτανική. Έχει συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εντός και εκτός Ελλάδος, και έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες κοινωνικοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα, ενώ έχει απασχοληθεί στους κλάδους της βιώσιμης γεωργίας, των ψηφιακών μέσων απεικόνισης και της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων. Το 2022 έγινε μέλος της ομάδας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

d.papageorgiou@spp.gr

Η Ελένη έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην Επικοινωνία και τις Πολιτισμικές Σπουδές, ενώ αυτή την περίοδο παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Εργάζεται στην ΕΠΠ από το 2019 στο τμήμα επικοινωνίας της εταιρίας. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές της Πρέσπας, υποστηρίζει τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας της ΕΠΠ, αλλά και δράσεις όπως θερινά σχολεία και εθελοντικά προγράμματα.

e.solaki@spp.gr

Ελένη Σολάκη, Συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας
Ελένη Σολάκη, Συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας
Βάσω Νιτσοπούλου, Συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας
Βάσω Νιτσοπούλου, Συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας

Η Βάσω εργάζεται στην ΕΠΠ από το 2004 έχοντας την φροντίδα του Κέντρου Πληροφόρησης και υλοποιώντας ξεναγήσεις και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Από το 2010 εντάχθηκε στο Τμήμα Επικοινωνίας της οργάνωσης και ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά και επιμέρους δράσεων του τμήματος, όπως τη διεξαγωγή συνεντεύξεων για τις ανάγκες των προγραμμάτων της ΕΠΠ.

v.nitsopoulou@spp.gr

Ο Αχιλλέας διαθέτει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) καθώς και στα Πληροφοριακά Συστήματα ( MSc in Information Systems), ενώ έχει εργαστεί για περισσότερα από 10 χρόνια ως υπεύθυνος οικονομικής διαχείρισης και συντονισμού για μια σειρά έργων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών  INTERREG IIIC, EQUAL, EUREKA, LIFE, FP7, CLLD /LEADER, Erasmus και Horizon. Εργάζεται ως Οικονομικός Διαχειριστής στην ΕΠΠ από το 2022.

a.stergiou@spp.gr

Μαριάννα Βλάσση, Συνεργάτης στον Τομέα Εξεύρεσης Πόρων
Μαριάννα Βλάσση, Συνεργάτης στον Τομέα εξεύρεσης Πόρων

Η Μαριάννα, αφού τελείωσε τις σπουδές της στις πολιτικές/κοινωνικές επιστήμες και στην επικοινωνία εργάστηκε στο χώρο των ΜΜΕ και της διαφήμισης. Από το 2008 συνεργάζεται με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, αρχικά στο τμήμα επικοινωνίας και στην συνέχεια στον τομέα εξεύρεσης πόρων, υποστηρίζοντας στην ανάπτυξη και υποβολή προτάσεων, καθώς και στην επικοινωνία με τους δωρητές.

m.vlassi@spp.gr

Ο Ηλίας έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Help Desk Agent σχετικά με οικονομικές εφαρμογές (software). Εργάζεται στην ΕΠΠ από τον Μάϊο του 2021, αρχικά ως βοηθός λογιστή και εν συνεχεία ως υπεύθυνος Οικονομικού Τμήματος και Προσωπικού.

i.papas@spp.gr

Ηλίας Παπάς, Υπεύθυνος Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων
Ηλίας Παπάς, Υπεύθυνος Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων
Σωτήρης Κοσμάτος, Βοηθός λογιστή, Οικονομικό – Διοικητικό Τμήμα
Σωτήρης Κοσμάτος, Βοηθός λογιστή, Οικονομικό – Διοικητικό Τμήμα

Ο Σωτήρης σπούδασε Χρηματοοικονομική και Λογιστική στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) και ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει εργαστεί στο Διοικητικό – Οικονομικό τμήμα του Δήμου Πρεσπών, στο λογιστήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Φλώρινας, ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2022 εργάζεται στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ως βοηθός λογιστή.

s.kosmatos@spp.gr

Η Άρτεμις έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Πληροφοριακά Συστήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2023.

a.mekasi@spp.gr

Η Ρίτσα εργάζεται στην ΕΠΠ από το 1997 παρέχοντας γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη στις δραστηριότητες της οργάνωσης.

e.patsea@spp.gr

Mυρσίνη Μαλακού, Γενική Διευθύντρια
Mυρσίνη Μαλακού, Γενική Διευθύντρια

Η Μυρσίνη ζει στην Πρέσπα από το 1988. Συμμετείχε στην ίδρυση των Εθνικών Πάρκων της Πρέσπας, της Πίνδου και του Ολύμπου, ως σύμβουλος σε θέματα βιολογίας και ορνιθολογίας των περιοχών αυτών. Ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της ΕΠΠ από την ίδρυσή της το 1991, μέχρι και σήμερα. Το 2001 παρέλαβε με τον Γιώργο Κατσαδωράκη το βραβείο Goldman, για τη συνεισφορά της στην προστασία της Πρέσπας. Επίσης το 2013 της απονεμήθηκε το βραβείο «Βύρων Αντύπας», ως αναγνώριση του έργου της στη Πρέσπα.

m.malakou@spp.gr

Γιώργος Κατσαδωράκης, Επιστημονικός σύμβουλος
Γιώργος Κατσαδωράκης, Επιστημονικός σύμβουλος

Ο Γιώργος είναι βιολόγος και διδάκτορας οικολογίας με ειδίκευση στην ορνιθολογία. Από το 1985 εργάζεται για θέματα βιοποικιλότητας και διαχείρισης οικοσυστημάτων: διαχείριση, απογραφή και επιστημονική παρακολούθηση υγρότοπων, προστατευόμενων περιοχών και σπονδυλοζώων, κυρίως πτηνών. Από το 1991 είναι επιστημονικός σύμβουλος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και από το 1997 ως το 2018 ήταν επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς. Έχει συγγράψει 11 βιβλία, εκ των οποίων τρία για την Πρέσπα, περισσότερες από 80 επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει συνεπιμεληθεί τρία επιστημονικά βιβλία πολλών συγγραφέων. Από το 2010 είναι πρόεδρος της Ομάδας Ειδικών για τους Πελεκάνους της IUCN -SSC (International Union for the Conservation of Nature – Species Survival Commission) και WI (Wetlands International). Το 2001 ήταν αποδέκτης του βραβείου Goldman, μαζί με την Μυρσίνη Μαλακού, για τη συνεισφορά του στην προστασία και διατήρηση της Πρέσπας.

catsadorakis@spp.gr

Ειρήνη Κουτσερή, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας
Ειρήνη Κουτσερή, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας

Η Ειρήνη γνώρισε την Πρέσπα το 1996, μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος του WWF Ελλάς. Έχει σπουδάσει βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Sussex του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής (Πανεπιστήμιο του Reading). Εργάζεται στην ΕΠΠ από το 2003 και έχει λάβει μέρος σε πολλά προγράμματα της οργάνωσης με έμφαση στην έρευνα και παρακολούθηση, τη διαχείριση υγροτόπων και την αποκατάσταση ενδιαιτημάτων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Έχει συντονίσει προγράμματα LIFE για τη διατήρηση των δασών αρκεύθων και για τη διαχείριση του υγροτόπου. Πλέον συνεργάζεται με το τμήμα πολιτικής και υποστηρίζει τη διασυνοριακή συνεργασία μέσω των προγραμμάτων του δικτύου PrespaNet.

i.koutseri@spp.gr

Όλγα Αλεξάνδρου, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας
Όλγα Αλεξάνδρου, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας

Η Όλγα μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και έκανε σπουδές Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές της στην άγρια πανίδα και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα, μελετώντας σημαντικά είδη πουλιών του Δάσους της Δαδιάς. Έχει συνεργαστεί με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και με περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Από το 2012 ζει στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών και είναι συνεργάτης της ΕΠΠ. Στα βασικά αντικείμενα της απασχόλησής της περιλαμβάνεται η παρακολούθηση και η έρευνα των σπάνιων υδρόβιων πουλιών των λιμνών των Πρεσπών, η δικτύωση με φορείς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για θέματα που αφορούν τους πελεκάνους και η συμμετοχή της σε δράσεις της ΕΠΠ που σχετίζονται με τη διαχείριση και την προστασία του υγροτόπου.

o.alexandrou@spp.gr

Κική Μπαϊρακταρίδου, Συνεργάτης Τμήματος Έρευνας και Προστασίας

Η Κική κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και εξειδικεύεται στη μελέτη της οικολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών. Έχει εργαστεί στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων, όπου συμμετείχε σε μελέτες για τον Μαυροπετρίτη, αλλά και σε ερευνητικά έργα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Επιπλέον, διαθέτει άδεια δακτυλιώτριας από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών. Έγινε μέλος της ομάδας της ΕΠΠ από το 2023 υποστηρίζοντας τη μελέτη για σημαντικά είδη πουλιών των λιμνών των Πρεσπών και συμμετέχοντας σε δράσεις διαχείρισης και προστασίας του Εθνικού Πάρκου.

k.bairaktaridou@spp.gr

Xάρης Νικολάου, Υπεύθυνος Πεδίου για το Τμήμα Διατήρησης
Xάρης Νικολάου, Υπεύθυνος Πεδίου για το Τμήμα Διατήρησης

Ο Χάρης εργάζεται στην ΕΠΠ από την ίδρυσή της το 1991, αρχικά ως μέλος της ομάδας έρευνας και παρακολούθησης. Έκτοτε συμμετέχει στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση όλων των δραστηριοτήτων πεδίου που σχετίζονται με σημαντικούς βιότοπους ή σημαντικά είδη όπως πελεκάνοι και άλλα υδρόβια πτηνά. Το γεγονός ότι κατάγεται από την Πρέσπα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συλλογή στοιχείων για τη γεφύρωση της οικολογικής γνώσης και παράδοσης με τη σύγχρονη επιστήμη. Συμμετέχει επίσης στην αποκατάσταση και λειτουργία παραδοσιακών υποδομών όπως ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού.

h.nikolaou@spp.gr

Λάζαρος Νικολάου, Υπεύθυνος Πεδίου για το Τμήμα Διατήρησης
Λάζαρος Νικολάου, Υπεύθυνος Πεδίου για το Τμήμα Διατήρησης

Ο Λάζαρος εργάζεται στην ΕΠΠ από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της. Είχε ενεργό ρόλο στο κέντρο πληροφόρησης της Εταιρίας και υλοποιούσε ξεναγήσεις τουριστών στην περιοχή. Ο Λάζαρος σήμερα συμμετέχει σε όλες τις δράσεις πεδίου για τη διατήρηση και προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής. Επιπλέον, είναι υπεύθυνος για την καθημερινή επιτήρηση των περιουσιακών στοιχείων και υποδομών της ΕΠΠ.

l.nikolaou@spp.gr

Φωτεινή Παπανούση, Υπεύθυνη GIS και Βάσεων Δεδομένων
Φωτεινή Παπανούση, Υπεύθυνη GIS και Βάσεων Δεδομένων

Η Φωτεινή σπούδασε Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) Πολιτικού Μηχανικού στην κατεύθυνση Υδατικών Πόρων και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών. Για παραπάνω από 16 χρόνια εργάζεται  με κύριο αντικείμενο την εκπόνηση Τοπογραφικών και Περιβαλλοντικών Μελετών και με κύριους τομείς εξειδίκευσης τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, τη Διαχείριση, Επεξεργασία και Χαρτογραφική Απόδοση Γεωγραφικής Πληροφορίας, τη Χωρική Ανάλυση, την Ψηφιακή Σχεδίαση, το Σχεδιασμό και Ανάπτυξη Βάσεων Δεδομένων. Από το 2019 συνεργάζεται με την ΕΠΠ ως Υπεύθυνη GIS και Βάσεων Δεδομένων.

f.papanousi@spp.gr

Ανδρονίκη Τουρλούκη, Συντονίστρια Προγράμματος “Prespa’s Green & Blue Life Lines” &
Ανδρονίκη Τουρλούκη, Συντονίστρια Προγράμματος “Prespa’s Green & Blue Life Lines” &

Η Ανδρονίκη σπούδασε πολιτικός μηχανικός και πλέον βρίσκεται στο τελευταίο έτος του μεταπτυχιακού της στην Υδραυλική και Περιβαλλοντική Μηχανική για Βιώσιμες Υποδομές στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με ειδίκευση στη ρύπανση εσωτερικών και παράκτιων υδάτων. Έχει εργαστεί στο εργαστήριο περιβαλλοντικής μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με συμμετοχή σε δράσεις εργαστηρίου και πεδίου. Εργάζεται για την ΕΠΠ από το 2022.

a.tourlouki@spp.gr

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Συνεργάτης προγράμματος ‘Prespa’s Green and Blue LifeLines’
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Συνεργάτης προγράμματος ‘Prespa’s Green and Blue LifeLines’

Ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε και ζει στην Πρέσπα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στη Κέρκυρα και ο τίτλος της πτυχιακής του ήταν: Θνησιμότητα στην Περιοχή των Πρεσπών, 1930 -2010. Οι πρώτες ασχολίες του Κωνσταντίνου στην ΕΠΠ περιλάμβαναν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών στον Παραδοσιακό νερόμυλο του Αγίου Γερμανού (2018-2021), την κατηγοριοποίηση μέρος από το αρχειακό υλικό του Luc Hoffmann, και την αναζήτηση αρχειακού ψηφιοποιημένου υλικού που αφορά τη Πρέσπα. Αυτή τη περίοδο παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος. Από τον Οκτώβριο του 2022 έχει αναλάβει να αποτυπώσει την κοινωνική αντίληψη των ποταμών και του παρόχθιου δάσους της Πρέσπας.

k.papadopoulos@spp.gr

Βιβή Ρουμελιώτου, Υπεύθυνη Δράσεων Πολιτικής
Βιβή Ρουμελιώτου, Υπεύθυνη Δράσεων Πολιτικής

Η Βιβή είναι νομικός, ειδικευμένη στο διεθνές δίκαιο περιβάλλοντος, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου [LLM, PhD (Lond)]. Έχει εργαστεί ως εμπειρογνώμονας του διεθνούς, ενωσιακού και ελληνικού δικαίου περιβάλλοντος σε διάφορα προγράμματα και μελέτες και έχει επιστημονικές δημοσιεύσεις σε αυτούς τους κλάδους. Ζει στην Πρέσπα με την οικογένειά της από το 2005, ενώ εργάζεται για την ΕΠΠ από το 2000, αρχικά συντονίζοντας τις διασυνοριακές δράσεις της Εταιρίας και για τελευταία δέκα και πλέον χρόνια τις εθνικές και διεθνείς δράσεις πολιτικής.

v.roumeliotou@spp.gr

Julia Henderson, Συντονίστρια Στρατηγικής Συνεργασίας
Julia Henderson, Συντονίστρια Στρατηγικής Συνεργασίας

Η Τζούλια άφησε το Λονδίνο με τον σύντροφό της και εγκαταστάθηκε στην Πρέσπα το 2000. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διαχείριση  Περιβάλλοντος και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS). Εργάζεται στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2012 ως βοηθός της Μυρσίνης Μαλακού, παρέχοντας διαχειριστική υποστήριξη στα έργα της Εταιρίας. Η Τζούλια πλέον εργάζεται υποστηρίζοντας στη διασφάλιση στρατηγικών συνεργασιών για την Εταιρία, με δωρητές και μέλη, καθώς και μέσω συνεργιών και δικτύων, όπως το PrespaNet.

j.henderson@spp.gr

Ζένια Αναστασιάδου, Συντονίστρια Προγράμματος Poliprespa
Ζένια Αναστασιάδου, Συντονίστρια Προγράμματος Poliprespa

Η Ζένια σπούδασε Δημοσιογραφία & Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στην τηλεόραση για 16 χρόνια ως δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια και διευθύντρια παραγωγής. Ζει μόνιμα στην Πρέσπα από το 2015. Το διάστημα 2018-2022 εργάστηκε στην ΕΠΠ ως συντονίστρια κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων του προγράμματος Poliprespa, το οποίο υλοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

zenia@spp.gr

Δημήτρης Παπαγεωργίου, Υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνίας
Δημήτρης Παπαγεωργίου, Υπεύθυνος Τμήματος Επικοινωνίας

Ο Δημήτρης μεγάλωσε στα Ιωάννινα, αποφοίτησε από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (BSc-MSc) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με σπουδές στη Βιολογική Γεωργία, την Αγρο-οικολογία και τα Διατροφικά Συστήματα (MSc) στα Πανεπιστήμια Hohenheim (Στουτγάρδη) και BOKU (Βιέννη), όπου εξειδικεύτηκε στην Εθνοβοτανική. Έχει συνεργαστεί με Πανεπιστήμια και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εντός και εκτός Ελλάδος, και έχει συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες κοινωνικοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα, ενώ έχει απασχοληθεί στους κλάδους της βιώσιμης γεωργίας, των ψηφιακών μέσων απεικόνισης και της διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων. Το 2022 έγινε μέλος της ομάδας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

d.papageorgiou@spp.gr

Ελένη Σολάκη, Συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας
Ελένη Σολάκη, Συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας

Η Ελένη έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στην Επικοινωνία και τις Πολιτισμικές Σπουδές, ενώ αυτή την περίοδο παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Εργάζεται στην ΕΠΠ από το 2019 στο τμήμα επικοινωνίας της εταιρίας. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές της Πρέσπας, υποστηρίζει τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας της ΕΠΠ, αλλά και δράσεις όπως θερινά σχολεία και εθελοντικά προγράμματα.

e.solaki@spp.gr

Βάσω Νιτσοπούλου, Συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας
Βάσω Νιτσοπούλου, Συνεργάτης Τμήματος Επικοινωνίας

Η Βάσω εργάζεται στην ΕΠΠ από το 2004 έχοντας την φροντίδα του Κέντρου Πληροφόρησης και υλοποιώντας ξεναγήσεις και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Από το 2010 εντάχθηκε στο Τμήμα Επικοινωνίας της οργάνωσης και ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά και επιμέρους δράσεων του τμήματος, όπως τη διεξαγωγή συνεντεύξεων για τις ανάγκες των προγραμμάτων της ΕΠΠ.

v.nitsopoulou@spp.gr

Ο Αχιλλέας διαθέτει μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) καθώς και στα Πληροφοριακά Συστήματα ( MSc in Information Systems), ενώ έχει εργαστεί για περισσότερα από 10 χρόνια ως υπεύθυνος οικονομικής διαχείρισης και συντονισμού για μια σειρά έργων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών  INTERREG IIIC, EQUAL, EUREKA, LIFE, FP7, CLLD /LEADER, Erasmus και Horizon. Εργάζεται ως Οικονομικός Διαχειριστής στην ΕΠΠ από το 2022.

a.stergiou@spp.gr

Μαριάννα Βλάσση, Συνεργάτης στον Τομέα Εξεύρεσης Πόρων
Μαριάννα Βλάσση, Συνεργάτης στον Τομέα εξεύρεσης Πόρων

Η Μαριάννα, αφού τελείωσε τις σπουδές της στις πολιτικές/κοινωνικές επιστήμες και στην επικοινωνία εργάστηκε στο χώρο των ΜΜΕ και της διαφήμισης. Από το 2008 συνεργάζεται με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, αρχικά στο τμήμα επικοινωνίας και στην συνέχεια στον τομέα εξεύρεσης πόρων, υποστηρίζοντας στην ανάπτυξη και υποβολή προτάσεων, καθώς και στην επικοινωνία με τους δωρητές.

m.vlassi@spp.gr

Ηλίας Παπάς, Υπεύθυνος Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων
Ηλίας Παπάς, Υπεύθυνος Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων

Ο Ηλίας έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Help Desk Agent σχετικά με οικονομικές εφαρμογές (software). Εργάζεται στην ΕΠΠ από τον Μάϊο του 2021, αρχικά ως βοηθός λογιστή και εν συνεχεία ως υπεύθυνος Οικονομικού Τμήματος και Προσωπικού.

i.papas@spp.gr

Σωτήρης Κοσμάτος, Βοηθός λογιστή, Οικονομικό – Διοικητικό Τμήμα
Σωτήρης Κοσμάτος, Βοηθός λογιστή, Οικονομικό – Διοικητικό Τμήμα

Ο Σωτήρης σπούδασε Χρηματοοικονομική και Λογιστική στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) και ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει εργαστεί στο Διοικητικό – Οικονομικό τμήμα του Δήμου Πρεσπών, στο λογιστήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Φλώρινας, ενώ από τον Σεπτέμβρη του 2022 εργάζεται στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ως βοηθός λογιστή.

s.kosmatos@spp.gr

Η Άρτεμις έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Πληροφοριακά Συστήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2023.

a.mekasi@spp.gr

Η Ρίτσα εργάζεται στην ΕΠΠ από το 1997 παρέχοντας γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη στις δραστηριότητες της οργάνωσης. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της βρίσκεται η τήρηση του πρωτοκόλλου, η διαχείριση του τηλεφωνικού κέντρου και της αλληλογραφίας, η οργάνωση και υποστήριξη συναντήσεων και δράσεων της ΕΠΠ.

e.patsea@spp.gr