23 χρόνια διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών – Αργή αλλά σταθερή εξέλιξη της θεσμικής συνεργασίας

23 χρόνια διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών – Αργή αλλά σταθερή εξέλιξη της θεσμικής συνεργασίας

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων σήμερα και 23 ακριβώς χρόνια πριν οι Πρωθυπουργοί των 3 χωρών που μοιράζονται την περιοχή ίδρυσαν το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, μετά από πρόταση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του WWF Ελλάς.

Χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος, αλλά λίγο πριν την φετινή επέτειο του Πάρκου Πρεσπών, την Τρίτη στις 31 Ιανουαρίου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που επίμονα και υπομονετικά όλα τα προηγούμενα χρόνια ζητούν, και κυρίως εργάζονται, για να ωριμάσουν οι συνθήκες ούτως ώστε να προχωρήσει η επίσημη διακρατική συνεργασία στην περιοχή, είχαν τη χαρά να συμμετάσχουν στις δεύτερες τακτικές συναντήσεις της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών και της Ομάδας Εργασίας για τη Διαχείριση των Υδάτων. Πρόκειται για τα κοινά όργανα διαλόγου και συναπόφασης που λειτουργούν μετά τη θέση σε ισχύ της διεθνούς Συμφωνίας του 2010 για το Πάρκο Πρεσπών, και τα οποία συνεδρίασαν αυτή τη φορά διαδικτυακά.

Η σημαντικότερη απόφαση που πάρθηκε σε αυτές τις συναντήσεις είναι αναμφίβολα η τεχνική συνεργασία των 3 χωρών στη βάση ενός αναλυτικού σχεδίου βημάτων (οδικού χάρτη), η οποία θα αρχίσει άμεσα, με τελικό στόχο την εναρμόνιση της διαχείρισης των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής, πράγμα απαραίτητο αν πρόκειται να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Παρότι η πρόοδος του διαλόγου και της υλοποίησης δράσεων επί των ουσιαστικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος είναι αργή, η θεσμική συνεργασία ανάμεσα στα 3 κράτη και την ΕΕ είναι από μόνη της ένας δύσκολος και φιλόδοξος στόχος που πλέον έχει επιτευχθεί! Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα επικεντρωθούν στο εξής σε αυτά που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η αποτελεσματικότητα της διακρατικής συνεργασίας, όπως απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας και της βιοποικιλότητας στο κοινό μας σπίτι, την Πρέσπα.

 

Οι 3 Πρωθυπουργοί ανακηρύσσουν το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών το 2000