Επιχείρηση τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε αργυροπελεκάνους της Κερκίνης

Επιχείρηση τοποθέτησης δορυφορικών πομπών σε αργυροπελεκάνους της Κερκίνης

Η προγραμματισμένη επιχείρηση παγίδευσης αργυροπελεκάνων της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) στέφθηκε με επιτυχία, αυτή τη φορά στη λίμνη Κερκίνη! Συνολικά 12 αργυροπελεκάνοι πλέον φέρουν δορυφορικούς πομπούς, χάρη στους οποίους θα μπορούμε να γνωρίζουμε με λεπτομέρεια τις μετακινήσεις τους.

Παράλληλα έγινε λήψη γενετικών δειγμάτων (αίματος, πούπουλων κ.α.) στο πλαίσιο διερεύνησης της ευαλωτότητας του είδους στον ιό της γρίπης των πτηνών, που την περασμένη χρονιά αποδεκάτισε πλέον του 60% του αναπαραγωγικού πληθυσμού της Μικρής Πρέσπας, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή για την άγρια ζωή της Ελλάδας. Η ανάλυση των δειγμάτων που θα ακολουθήσει από το Πανεπιστήμιο Castilla-La Mancha (UCLM) της Ισπανίας αναμένουμε να ρίξει φως στους παράγοντες που ευθύνονται για την υψηλή αυτή θνησιμότητα του είδους.

Η ομάδα της ΕΠΠ συνεργάστηκε με την κτηνίατρο Χριστιάνα Μαυρίδου από τη Φλώρινα, ντόπιους της περιοχής, Βασίλη Αραμπατζή και Νίκο Γάλλιο, και εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας/ Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ . Παράλληλα παρείχε στους τελευταίους εκπαίδευση και τεχνογνωσία για την τοποθέτηση των πομπών.

Οι πομποί πέρα από τα λεπτομερή στοιχεία που παρέχουν για τις μετακινήσεις των πουλιών, παρέχουν και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Έτσι, τα προηγούμενα χρόνια, μέσω αντίστοιχης μελέτης, διαπιστώσαμε μια σειρά από απειλές για τους πελεκάνους: πυροβολισμοί, τραυματισμοί με αγκίστρια ψαρέματος και προσκρούσεις σε εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί πως οι διάδρομοι μετακίνησης που ακολουθούν οι πελεκάνοι διέρχονται από περιοχές με αιολικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, η τραγική επίδραση των οποίων έχει εξακριβωθεί με τις πρόσφατες θανατηφόρες προσκρούσεις σε πτερύγια ανεμογεννητριών τεσσάρων ροδοπελεκάνων (2020, 2022). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τραγικά αυτά συμβάντα, καθώς και το υπόμνημα της ΕΠΠ για τους πελεκάνους και την χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ, μπορείτε να δείτε εδώ: https://bit.ly/3HwrQA6 , https://bit.ly/3XVieE9 , https://bit.ly/3R4u4JW

Ανυπομονούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες από τους πομπούς καθώς και για τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ακόμη καλύτερα τα εμβληματικά αυτά πουλιά και τους κινδύνους που διατρέχουν, ώστε να συμβάλουμε στην προστασία τους.