Αποκατάσταση και Ανάδειξη Νερόμυλου

Αποκατάσταση του παραδοσιακού νερόμυλου του Αγίου Γερμανού

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα η Πρέσπα ήταν πιο πυκνοκατοικημένη από ό,τι είναι σήμερα. Κατά συνέπεια, στην περιοχή υπήρχαν πολλοί νερόμυλοι, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης που έχει πολλά μικρά ποτάμια και ρυάκια. Ο Νερόμυλος του Αγίου Γερμανού, που χτίστηκε το 1930, είναι ένας από τους λίγους νερόμυλους στην περιοχή που έχουν διασωθεί σχεδόν ανέπαφοι. Το αρχικό κτίριο περιελάμβανε έναν αλευρόμυλο (για το άλεσμα των σιτηρών), μια νεροτριβή (για το πλύσιμο των υφασμάτων) και ένα μαντάνι (για το φούσκωμα και “πήξιμο” των υφαντών).

Οι προσπάθειες αποκατάστασης του κτιρίου του παλιού μύλου, τις οποίες ανέλαβε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής και εθελοντών από το WWF Ελλάς και την υποστήριξη του Ιδρύματος MAVA, ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1997. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε ΤΟ 2014, με επιχορηγήσεις από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το 2016, η υποδειγματική αποκατάσταση του συγκροτήματος του Νερόμυλου απέσπασε το πολυπόθητο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά/Βραβείο EuropaNostra στην κατηγορία “Αποκατάσταση”.

Οι ενημερωτικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί από την ΕΠΠ και ένας έμπειρος ξεναγός παρέχουν στους επισκέπτες λεπτομέρειες σχετικά με τον Νερόμυλο και τη λειτουργία των τριών αναπαλαιωμένων μηχανημάτων του, ενώ μέσω άλλων προγραμμάτων της ΕΠΠ έχουν εξασφαλιστεί μια ενημερωτική πινακίδα σε γραφή Braille, ράμπες πρόσβασης για αναπηρικά αμαξίδια και ένα δωρεάν ενημερωτικό πακέτο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εισάγει τους νεαρούς επισκέπτες στην ιστορία του Νερόμυλου και στη σημασία του ποταμού του Αγίου Γερμανού.

Το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτούν επίσης την αποκατάσταση των παρακείμενων κτιρίων του μύλου, εργασίες οι οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν εντός του 2023.

Η ΕΠΠ είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του νερόμυλου, στον οποίο μπορούν να προγραμματιστούν επισκέψεις κατόπιν αιτήματος και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.
Τηλ: 2385051211.

Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00.
Ο Νερόμυλος είναι προς το παρόν κλειστός για το κοινό, λόγω εργασιών ανακαίνισης.

Διάρκεια

2013 - 2015

Category
Πολιτισμός & Οικοτουρισμός
Tags
Cultural Heritage