Η ΕΠΠ σε δύο σημαντικά συνέδρια σε Ολλανδία και Ουαλία!

Η ΕΠΠ σε δύο σημαντικά συνέδρια σε Ολλανδία και Ουαλία!

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών είχε τη χαρά να συμμετέχει σε δύο συνέδρια εκτός των ελληνικών συνόρων τον Απρίλιο με κεντρικό θέμα τη διατήρηση και αποκατάσταση των ποταμών και να ταξιδέψει σε Ολλανδία και Ουαλία γεμίζοντας νέες γνώσεις και εμπειρίες. Είμαστε ευγνώμονες που θα μεταφέρουμε όσα είδαμε και μάθαμε πίσω στην Πρέσπα.

Αρχικά, παρευρεθήκαμε στο Γκρόνινγκεν για το Free Flow Conference που περιλάμβανε ευρεία θεματολογία από την πολιτική μέχρι τα έργα αποκατάστασης των ποτάμιων οικοσυστημάτων, όπως και στο Dam Removal Course, ένα σεμινάριο εστιασμένο στις κοινωνικές και τεχνικές πτυχές της απομάκρυνσης φραγμάτων.

Στη συνέχεια, συμμετείχαμε στο ετήσιο συνέδριο του the River Restoration Centre για το 2024! Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο παραθαλάσσιο Llandudno της Ουαλίας και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ήταν εκεί μαζί με άλλους 430 συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου περιλάμβανε δύο κεντρικές ομιλίες και 45 επιπλέον παρουσιάσεις, που κάλυψαν ένα εύρος θεμάτων σχετικών με την αποκατάσταση των ποτάμιων οικοσυστημάτων από την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση των φερτών, την ανεμπόδιστη ροή των ποταμών, τη συμμετοχή των πολιτών κ.ά.

Το River Restoration Center συνεργαζόμενο με την ομάδα του LIFE Dee River, προσέφερε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα αποκατάστασης στον ποταμό Dee, με μια εξόρμηση στην λεκάνη απορροής του. Το συνέδριο ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να διαδράσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και να ενημερωθούμε από ειδικούς σχετικά με τοπικά προγράμματα αποκατάστασης ποταμών και τις σύγχρονες ερευνητικές και πρακτικές εφαρμογές σε αυτό τον τομέα.
Τo πρόγραμμα ‘Prespa’s Green and Blue Lifelines’ υποστηρίζεται από την Donors Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems (DIMFE) και το Prespa Ohrid Nature Trust (PONT). Το πρόγραμμα ‘Εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την αποκατάσταση των οικολογικών λειτουργιών του ποταμού του Αγίου Γερμανού Πρεσπών’ υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τα εμβληματικά είδη της Ελλάδας που χρηματοδοτείται από το WWF Ελλάς.